Drie bijzondere jubilarissen bij harmonie Apollo

Apollo verraste vrijdag 16 december drie leden met een huldiging. De repetitie werd ‘ruw’
onderbroken door de bestuursleden die de overige leden meenamen naar de theaterzaal. Op het sfeervolle podium, tussen het kerstdecor van ‘A Magical Christmas Concert’ werden de leden toegesproken en gehuldigd.

Marjo Lont is 40 jaar lid van het harmonieorkest. Hij begon met lessen op hoorn bij Jacob Koorn. Na een jaar of tien stapte hij over op bariton/euphonium, wat hij nog steeds speelt. Toen Apollo in de jaren negentig zonder podium en repetitieruimte kwam te zitten, was hij één van de initiatiefnemers om voor alle noodlijdende verenigingen een dorpshuis te realiseren. Als bouwkundig tekenaar maakte hij de tekeningen voor de verbouwing van het voormalig magazijn van de fa. Sandfirden, waar uiteindelijk het sociaal cultureel centrum het Vikingschip uit is ontstaan. En nog steeds houdt hij zich als voorzitter van het Vikingschip bezig met het onderhoud en wel en wee van dit gebouw. Volgens het bestuur is de ontwikkeling van dit gebouw van groot belang geweest voor het voortbestaan van de muziekvereniging, want een geschikte en prettige repetitieruimte en podium is van groot belang voor een orkest.

Marijke Mast-Ott is al vijftig jaar lid van verschillende verenigingen, zij begon bij Koninklijke fanfareorkest de Harmonie uit Hippolytushoef. Zij kreeg les van Ab van Schagen en later van Wim Zwanink; waar ze zich ontwikkelde tot een uitstekend trompettiste voor het orkest waar ze vele solo’s speelde. Na het wegvallen van de Harmonie kwam ze via dirigent Jeroen Drenth eerst bij Harmonie Bergen en later bij Harmonieorkest Apollo, waar Jeroen ook dirigeerde. Daar waren ze blij met de komst van Marijke en haar man Roel op trombone. Ook bij Apollo krijgt Marijke de trompetsolo’s voor haar rekening wat ze zeer verdienstelijk doet. Het bestuur prijst haar vooral om haar inzet en trouwe repetitiebezoek.

Als derde en laatste jubilaris werd voorzitter Peter Houdijk gehuldigd. Hij begon zijn muzikale carrière in 1972 op klarinet bij Concordia en later Soli Deo Gloria te Breezand. Later stapte hij over op bastuba. Toen harmonie Apollo een bas nodig had, kwam hij eerst als hulp en stapte later over als lid. Al een goede twintig jaar is hij nu voorzitter van de vereniging en zijn inzet voor het orkest is enorm. ‘De bas is de basis van het orkest, en dat ben jij voor onze vereniging; niet alleen muzikaal maar ook in al je bezigheden voor het orkest.’ Aldus de overige bestuursleden. Buiten alle bestuurlijke taken regelt hij het oud papier, heeft in de afgelopen jaren een uitgebreid archief samengesteld, regelt het
vervoer van stoelen en slagwerk bij buitenoptredens, heeft sponsors geworven voor een
aanhangwagen die daarvoor gebruikt wordt en momenteel bij hem wordt gestald.

Omdat, in het door hemzelf samengestelde ledenarchief is te vinden dat hij ook blokfluit speelde, werd hij en de andere jubilarissen door de overige bestuursleden ‘toegefloten’ met een enthousiast ‘Lang zal hij leven’ Soms onbedoeld vierstemmig, maar desondanks herkenbaar. De jubilarissen ontvingen vervolgens de speldjes en oorkondes van de KNMO met een feestelijke attentie van de vereniging: een gepersonaliseerde fles met hun favoriete drankje met bijpassend glas.