Apollo bedankt erelid Meijert Smid na 70 jaar lidmaatschap

(Artikel overgenomen van Wieringer Nieuws)

In november van het coronajaar 2020 was het 70 jaar geleden dat Meijert Smid lid werd van Harmonieorkest Apollo. Omdat in dat jaar alles stil lag is afgelopen vrijdag 29 oktober, na afloop van de verkorte repetitie, hier door het orkest uitgebreid aandacht aan besteed. Namens de KNMO ontving hij uit handen van voorzitter Peter Houdijk een oorkonde en speldje, en voor zijn bijzondere verdiensten voor het orkest kreeg hij bloemen, een dinerbon en een fotoboek over zijn 70-jarige muzikale carrière.

Die carrière begon in 1950 op klarinet. Later speelde hij althoorn en de laatste vijftig jaar trombone. Dat hij lid werd van het orkest was niet heel verrassend, vader Jan speelde baritonsaxofoon en is 45 jaar bestuurslid geweest van de vereniging. Het hele gezin maakte muziek; moeder speelde mandoline, zus accordeon en broer Gerbrand klarinet. Als hij door de week op zee was, ging het instrument soms mee aan boord om te kunnen oefenen. Zoon Jan, dochter Else en later kleindochter Maartje gingen een tijd lang mee naar orkest. Helaas bleef hij als enige muzikant over binnen het orkest. Voorzitter Houdijk sprak zijn respect uit voor echtgenote Trijnie, die haar man en de vereniging altijd heeft gesteund en trouw de concerten en andere activiteiten bezocht.

Buiten zijn muzikale bijdrage was Smid een lid waar de vereniging altijd op kon rekenen. Als de repetitieruimte niet beschikbaar was, werd er bij Smid in de grote nettenschuur gerepeteerd. Jarenlang liep hij op zaterdag oud papier op te halen voor aanvulling van de verenigingskas. Welke actie er ook was, wat er ook georganiseerd werd, Smid was erbij. Bij de bouw van het Vikingschip werd regelmatig een beroep gedaan op inzet van de verenigingen. Met o.a. het isoleren van de wanden en leggen van betonmatten stond hij paraat. Zo heeft hij ook bij een Play-in eens voor 150 muzikanten vis gebakken. De Friese muzikanten die zich niet wilden laten kennen, kregen het niet op. Voor zijn trouwe lidmaatschap en bijzondere verdiensten ontving hij bij zijn 60-jarig lidmaatschap al de titel ‘erelid’.

Riet van Hoesel overhandigt de attenties aan Meijert Smid en echtgenote Trijnie

In 70 jaar lidmaatschap maak je heel wat mee bij een orkest. De oprichting van een drumband, taptoes, concoursen, vele dirigenten, allerlei initiatieven om leerlingen te werven en acties om de krappe kas aan te vullen, héél veel leden die kwamen en weer gingen; concerten met na de pauze cabaret, toneel en/of bal na. En gelukkig heeft hij met het orkest in 2019 nog uitgebreid het 100-jarig bestaan kunnen vieren, voordat alles stil kwam te liggen.

Begin dit jaar besloot Smid dat het mooi was geweest. De repetities vielen weg, concerten werden keer op keer uitgesteld en dan valt het niet mee de conditie bij te houden. Dat kwam hard aan bij de vereniging. De leden zullen zijn aanwezigheid als oudste lid enorm missen. Zijn titel als erelid behoudt hij weliswaar, en de vereniging hoopt hem nog vaak te kunnen begroeten bij repetities en concerten.